Skip to content
Search
Close this search box.

beeld: V. Huszár en G. Rietveld

Archief

Raadpleeg hier alle nieuwsbrieven, artikelen, foto’s en verslagen van bijeenkomsten.

artikelen

In het archief van artikelen vindt u onder andere persoonlijke verhalen van bewoners van rietveldhuizen in de serie 'in de schijnwerper', de serie 'Rietvelds opdrachtgevers' door Ida van Zijl en door de vereniging geselecteerde artikelen van derden.

foto: © CMU/RSA en Ronald Sweering

nieuwsbrieven

In onderstaand archief zijn alle nieuwsbrieven sinds juni 2020 terug te lezen.

Nieuwsbrief 12: februari 2024

Nieuwsbrief 12: februari 2024

In nieuwsbrief 12 staat de aankondiging van een film over de verduurzaming van huis Theissing te Utrecht en zijn verslagen opgenomen van bezoeken aan het Rietveld Schröder huis en Erasmuslaan 9.

Verder de aankondigingen van de bijeenkomst in de Gerrit Rietveld academie en de Algemene Vergadering op 25 mei, de interieur dag op 15 maart en de viering van 100 jaar Rietveld Schröder huis.

In de rubriek te koop: huis Max. 

Lees de nieuwsbrief
Nieuwsbrief 11: september 2023

Nieuwsbrief 11: september   2023

In nieuwsbrief 11 staan Rietvelds tentoonstellingspaviljoens in de schijnwerper en zijn verslagen opgenomen van bezoeken aan de huizen Erdmann, Cordemeyer en Smit en van de ledenbijeenkomst in Bergeijk.

Verder aandacht voor restauratie  van Rietvelds kleuren en voor de ramen van Rietveld.

In de rubriek te koop: huis Max. 

Lees de nieuwsbrief
Nieuwsbrief 10: mei 2023

Nieuwsbrief 10: mei  2023

In nieuwsbrief 10 staat huis Cordemeyer in de schijnwerper en zijn verslagen opgenomen van bezoeken aan de huizen Erasmuslaan en Klaassen. 

Verder wordt ingegaan op het verzoek aan Sikkens een Rietveldkleurenwaaier te maken, de heisessie van het verenigingsbestuur en de uitslag van de poll naar ervaringen met Rietveldhuizen en/of Rietveldmeubels.

In de rubriek te koop: huis Max en een nieuwe editie van Rietvelds kratmeubilair.

Lees de nieuwsbrief
Nieuwsbrief 9: januari 2023

Nieuwsbrief 9: januari 2023

In nieuwsbrief 9 staat huis Muus nogmaals in de schijnwerper, omdat de nieuwe eigenaren enthousiast aan de slag zijn gegaan.

Onze leden konden het huis Van Dantzig en het huis Bosschaert respectievelijk in oktober en november bezoeken. In deze nieuwsbrief kunt u de verslagen lezen en de foto’s bekijken.

Ook het bij-elkaar-op-bezoekprogramma voor de eerste helft van dit jaar wordt gepubliceerd.

Verder vertelt Cor van der Meiden over zijn ‘artist in residence’-ervaringen aan de Erasmuslaan 5. En u kunt lezen wat wij aan Rietveldmeubilair aantroffen op de bekende kunst-, antiek- en designbeurs PAN in Amsterdam.

In de rubriek Rietveldhuizen te koop: géén (voor zover ons bekend).

Lees de nieuwsbrief
Nieuwsbrief 8: oktober 2022

Nieuwsbrief 8: oktober 2022

In de schijnwerper staat Huis Muus in Utrecht. Geïnterviewd wordt voormalig eigenaar mevrouw Wea Heere die van 1976 tot en met 2021 met man en kinderen in het huis gewoond heeft.

Daarna het verslag van de tweede verenigingsbijeenkomst op zondag 25 september in de Nieuwe Stad te Amersfoort. Op het programma stonden de algemene vergadering en drie interessante sprekers: Wendel Robbers van projectontwikkelaar Schipper Bosch, Bert Meerstadt van Vereniging Hendrick de Keyser en bouwkunstmakelaar Jan-Willem Andriessen.

Vervolgens doet voorzitter Ida van Zijl een oproep aan leden om zich actief in te zetten voor Rietveldhuizen-VVE: deelnemen aan ‘bij elkaar op bezoek’, materiaal voor de nieuwsbrief en/of website aandragen, bijdragen aan vulling van de rubriek ‘huizen’ op de website.

Voorts twee verslagen van een ‘bij elkaar op bezoek’: Huis Van Ommeren in Elst  en Huis Van Daalen in Bergeijk. Verderop in de nieuwsbrief nog een derde verslag van een bestuursbezoek aan het dorp Nagele, monument van het Nieuwe Bouwen in de Noordoostpolder. Aangekondigd worden een ‘bij elkaar op bezoek’ in november en februari 2023.

In de rubriek Rietveldhuizen te koop: woonhuis Bláha in Best.

 
Lees de nieuwsbrief
Nieuwsbrief 7: juni 2022

Nieuwsbrief 7: 24 juni 2022

Ter ere van Gerrit Rietvelds verjaardag op 4 juni, gaat Ida van Zijl nader in op de viering van zijn 70ste verjaardag (in 1958) waarvoor Rietveld een bedankkaartje ontwierp.

In de schijnwerper staat Huis Klaassen in Bosch en Duin dat in het verleden verbouwd en uitgebreid is. De huidige eigenaren Marieke van Limburg Brouwer en Reinier Feitz willen met hun nieuwe plannen zoveel mogelijk recht doen aan Rietvelds oorspronkelijke ontwerp.

Verderop in de nieuwsbrief besteedt architect Alenca Mulder aandacht aan een net gerealiseerd bijgebouw voor het huis Van den Doel in Ilpendam. Voorts verslagen van de eerste verenigingsbijeenkomst op zondag 8 mei in Het Nieuwe Instituut te Rotterdam en een ‘bij elkaar op bezoek’ aan Huis Smedes 2 in Bennekom op zondag 28 april.

Aangekondigd worden een tweede verenigingsbijeenkomst op zondag 25 september (oorspronkelijk gepland voor 26 juni) in de Nieuwe Stad te Amersfoort en het programma voor ‘bij elkaar op bezoek’ in augustus, september en oktober.

In de rubriek Rietveldhuizen te koop: de woonhuizen Bláha in Best en Muus in Utrecht.

 

Lees de nieuwsbrief
Nieuwsbrief 6: maart 2022

In Nieuwsbrief 5 en 6 staat het ‘Om-en-om’-project van Gerrit Rietveld in Reeuwijk in de schijnwerper. WDJArchitecten besteedt in het vervolgartikel aandacht aan de restauratie- en renovatieproblematiek van dit sociale woningbouwproject. Voorts twee aankondigingen van Rietveldhuizen-vve voor een eerste bijeenkomst op zondag 8 mei in het Nieuw Instituut te Rotterdam en een tweede bijeenkomst op zondag 26 juni ter gelegenheid van Rietvelds verjaardag. Senior conservator Hetty Berens brengt het Nieuw Instituut alvast voor het voetlicht. In het kader van  ‘Bij elkaar op bezoek’ verslagen van de bezoeken in Utrecht (Huis Theissing en Erasmuslaan) en Huis ter Heide (Huis Smedes 1). Voorts een uitnodiging voor een nieuw bezoek in juli aan Huis van Ommeren te Elst. Ida van Zijl laat in deel 4 van Rietvelds opdrachtgevers zien dat hij het vooral moest hebben van vrienden, bekenden en een enkele bewonderaar.

In de rubriek  Rietveldhuizen te koop: de woonhuizen Bláha in Best en Max in Amersfoort.

Lees de nieuwsbrief
Nieuwsbrief 5: december 2021

In Nieuwsbrief 5 en 6 staat het ‘Om-en-om’-project van Gerrit Rietveld in Reeuwijk in de schijnwerper. In het eerste artikel gaat architect Erik Slothouber nader in op de ontwikkeling en het belang van dit sociale woningbouwproject. Ook kondigt programmamaker Lex Reitsma zijn nieuwe documentaire over bewoners van Rietveldhuizen aan.

Verder het voorlopige programma in 2022 van ‘Bij elkaar op bezoek’ en een samenvatting van de eerste algemene vergadering op 12 december 2021. In de rubriek Rietveldhuizen te koop: de woonhuizen Bláha in Best en Kronenberg in Wageningen.

Lees de nieuwsbrief
Nieuwsbrief 4: juni 2021

In Nieuwsbrief 3 en 4 staat Huis Scholten in Baambrugge in de schijnwerper. Deel 2 is een verslag van de huidige eigenaren Charlotte en Paul Boontje. Beusen Architecten beschrijft de uitbreiding en renovatie van Huis Jansen in Waalre.

Rietveldhuizen-vve presenteert het plan voor  ‘Bij elkaar op bezoek’. Verder wordt gemeld dat monumenteneigenaren voortaan meer mogelijkheden krijgen voor het aanbrengen van zonnepanelen in het kader van de verduurzaming van hun woning. Ook wordt aandacht besteed aan de Rietvelddag op 27 juni; een themadag om rond Rietvelds geboorte- en sterfdag zijn erfgoed te eren.

Deel 3 van Ida van Zijls artikelenreeks Rietvelds opdrachtgevers is gewijd aan Truus Schröder-Schräder. In de rubriek  Rietveldhuizen te koop: woonhuis Dolk in Amstelveen.

Lees de nieuwsbrief
Nieuwsbrief 3: maart 2021

In Nieuwsbrief 3 en 4 staat Huis Scholten in Baambrugge in de schijnwerper. Ronald Willemse interviewt in deel 1 zoon Clifford van opdrachtgevers Herman en Desirée Scholten. Verder een impressie van de vijf kilometer lange Rietveldwandelroute in Utrecht en een artikel over planmatig onderhoud van buitenschilderwerk.

Ida van Zijl concludeert in deel 2 van Rietvelds opdrachtgevers dat De Stijl in praktisch opzicht weinig betekend heeft voor zijn loopbaan als architect. In de rubriek  Rietveldhuizen te koop: de woonhuizen Bláha in Best, Dolk in Amstelveen en Cordemeyer in Apeldoorn.

Lees de nieuwsbrief
Nieuwsbrief 2: november 2020

In Nieuwsbrief 2 staat Huis van den Doel in Ilpendam in de schijnwerper. De huidige eigenaren Koen Hoogenhout en Sander van der Heijden vertellen over de restauratie, renovatie en verduurzaming van hun woning. Ida van Zijl introduceert haar artikelenreeks Rietvelds opdrachtgevers. Deel 1 gaat over Rietvelds eerste opdrachten als zelfstandig meubelmaker. Voors een presentatie van het ontwerp van grafisch vormgever Koen Slothouber voor logo en huisstijl van de vereniging, hetgeen in deze nieuwsbrief zijn eerste toepassing heeft gekregen. In de rubriek Rietveldhuizen te koop: de woonhuizen Van Ommeren in Elst, Bláha in Best en Scheffer in De Bilt.

Lees de nieuwsbrief
Nieuwsbrief 1: juli 2020

In de eerste nieuwsbrief van de vereniging stellen de bestuursleden zich voor en worden de statuten gepubliceerd. Architect Steven van der Goes belicht twee projecten ter illustratie van de mogelijke ingrepen en beperkingen bij het verduurzamen van woningen uit het midden van de 20e eeuw: Woonhuis op de Bunker van Romke de Vries en de om-en-omwoningen van Rietveld. Voorts een introductie van de Monumenten Community als ontmoetingsplek voor monumenteigenaren.

Lees de nieuwsbrief

foto: Johannes Schwartz

verslagen van activiteiten

Rietveldhuizen-VVE organiseert met regelmaat activiteiten voor leden en geïnteresseerden. Bekijk hier verslagen van enkele van deze bijeenkomsten.

abonneer

Nog geen lid? Abonneer u alvast op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwtjes, bijeenkomsten en initiatieven.